Leerkrachten gezocht!

‘Ik geef soms les in het bos’
(Inge Joosse)

Inge is een vrolijke, creatieve juf. Na de pabo gaat ze op de Eben-Haëzerschool in Rhenen werken. Nu, na 9 jaar, werkt ze hier nog steeds met veel plezier.
“Wat is het mooi om bij te dragen aan de vorming van kinderen. Het is een bijzondere en verantwoordelijke taak om een deel van de Bijbelse opvoeding van de kinderen voor mijn rekening te nemen. Vooral om het op zo’n manier te brengen dat het aansprekend is voor hun leeftijd en leefwereld.

En welk vak je ook geeft, je bouwt aan de vaardigheden van de kinderen voor de toekomst. Heeft een kind extra zorg nodig? Dan vind ik het mooi om die liefde en het vertrouwen te kunnen bieden.”
“De Eben-Haëzerschool is een fijne school. Er zijn hier creatieve meesters en juffen. Veel van hen hebben een passie voor een specifiek vak. Dat is fijn, want dan kun je op elkaar bouwen als je zelf ergens minder affiniteit mee hebt. Zo helpen we elkaar. De ene leerkracht geniet van zijn paddenstoelenexcursie en de volgende vertelt met verve een verhaal over de Tachtigjarige Oorlog. Echt mooi om te zien, vooral de glunderende gezichten van de leerlingen natuurlijk!”
“Wat onze school ook bijzonder maakt, is, dat we aan de rand van het bos zitten en dichtbij vele andere mooie natuurgebieden. Krijg ik het in mijn hoofd om een les in de natuur te verzorgen? Dan gaan we lekker met elkaar het bos in. Ook dat kan op de Eben-Haëzerschool.”

Ruimte voor ontwikkeling
“We krijgen hier de ruimte om onze gekregen talenten in te zetten en te ontwikkelen. Dat zie je terug bij veel docenten. Met Hervormingsdag had een meester de personeelskamer omgetoverd tot een Luthermuseum. Kinderen uit elke groep konden er een speurtocht doen. Voor hen was het leerzaam. En ik kon me zelf weer op andere onderdelen van het lesprogramma focussen.”
“Het muziekonderwijs ligt op de Eben-Haëzerschool op een hoog niveau. Jaarlijks organiseert een aantal bevlogen docenten een muziekavond in de Cunerakerk in Rhenen. Dat is een hoogtepunt! Ik hoor soms van jonge leerlingen dat ze op muziekles willen omdat ze aan die muziekuitvoering kunnen meedoen. Mooi toch!”

Ruggesteun
“Wat ik ook fijn vind aan de Eben-Haëzerschool is, dat je er niet alleen voor staat. Zeker als het gaat om leerlingen waar je zorgen over hebt of kinderen met gedragsproblematiek, dan kun je terugvallen op je collega’s. We hebben echt een fijn team en een bijzondere, onderlinge band. Er werken hier zulke betrokken mensen en er is zoveel expertise en enthousiasme.”

Dankbare taak
“Naast juf ben ik ook fotograaf. Soms vragen mensen wel eens aan mij: ‘Wat vind je leuker?’ Ik vind het onderwijs dankbaar werk. Je bouwt een band met kinderen op. En het contact met ouders vind ik ook altijd erg leuk en belangrijk. Als juf zie ik zoveel van een kind. Ik vind het een uitdaging, om, wanneer een ouder soms kritisch is, dit om te buigen in een positief-waarderende houding. Daar geniet ik van, zulke momenten. En als ik dan aan het eind van het jaar een kaartje krijg met ‘Bedankt wat je voor mijn kind hebt betekend’, dat vind ik het mooiste.”

Kennis delen
“Ik moedig iedereen aan om te solliciteren. Er staat een hecht team voor je klaar, dat maakt de Eben-Haëzerschool een ideale school, ook als je net bent afgestudeerd. Dat is ook mijn ervaring. En ik kan zo enthousiast worden van de passies van andere docenten, dat gun ik iedereen! Je kunt veel hebben aan het creatieve talent op deze school. Solliciteer ook!”